De kunst van gamen

Als we het hebben over kunstdisciplines hebben we het over de volgende 8 disciplines:

  • - beeldend
  • - muziek
  • - film
  • - architectuur
  • - theater
  • - literatuur
  • - dans
  • - fotografie.

Tussen deze kunstdisciplines kunnen veel crossovers zitten. Met crossovers bedoelen we het combineren van verschillende kunstvormen en disciplines met elkaar . Een voorbeeld is musical waarbij zowel muziek, theater en dans wordt gebruikt maar ook het combineren van verschillende uitingen binnen een bepaalde kunstvorm (hiphop met klassieke muziek bijvoorbeeld).

Echter zijn wij van mening dat er een hele belangrijke, modern fenomeen vergeten wordt, namelijk games. Alhoewel de connectie tussen kunst en games, als discipline van kunst, niet voor iedereen even logisch is, betreft het hier een geheel nieuwe ontwikkeling in de moderniteit die veel raakvlakken met kunst heeft (en naar verwachting steeds meer zal hebben). Zo is een game namelijk ook een combinatie van diverse disciplines. Ook zit er naast grafische aspecten ook muziek en film verwerkt in vele games, zelfs als we het hebben over makkelijke online spelletjes zoals mahjong en zoek en vind spelletjes maar ook de higher-end gaming systemen die aan een razendsnelle vlucht bezig zijn. De hedendaagse gamingindustrie is namelijk al groter dan Hollywood in termen van omzet en commercie.

Daarnaast is het ontwerpen van games een stuk ingewikkelder dan andere vormen van ‘conventionele’ kunst. Zo komt er naast het daadwerkelijk bedenken van de game ook het technische aspect kijken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het maken van passende graphics en het vinden van de juiste muziek. Kortom het ontwerpen van een goede game is zo makkelijk nog niet. Wat is uw mening over het bijvoegen van games aan de kunstdiscipline lijst?

Laat wat van je horen

*