Een voor allen, allen voor één!

Het Stadsmuseum van de gemeente Zoetermeer wilde een fusie aangaan met de openbare bibliotheek van Zoetermeer. Deze fusie zou het Stadsforum gaan heten. De beide instellingen zouden in het Stadsforum onder één dak komen te zitten. Het project is helaas van de baan gehaald. Nu is het Stadsmuseum Zoetermeer op zoek gegaan naar andere samenwerkingspartners. En die zijn gevonden. Het museum gaat nu samenwerken met het Haags Historisch Museum en het Museum Rotterdam. Den Haag en Rotterdam werken al bestuurlijk samen en daarom was het een kleine stap om ook de derde stad van Zuid-Holland te betrekken in de samenwerking.

stadsmuseum-zoetermeer

Stadsmuseum Zoetermeer

Voordelen aan deze samenwerking is dat de musea hun collecties onderling kunnen uitwisselen en samenwerkingen aan kunnen gaan tussen de conservatoren. De musea zijn geen eenheidsworst geworden, maar behouden hun eigen identiteit. Alle drie de musea hebben een eigen identiteit in de collectie die goed bij het imago van de stad past. Het Stadsmuseum heeft vooral stukken die te maken hebben met de moderne stad. Het Historisch Museum heeft een rijke collectie op het gebied van recht en vrede. Het Museum Rotterdam heeft typisch Rotterdamse werken over arbeid en het havengebied. Wat het laatste museum extra bijzonder maakt, is dat het geen eigen gebouw heeft, maar overal in de stad kan zorgen voor een expositie. Het streven is om zulke ‘spontane’ exposities ook in Zoetermeer te organiseren.