Je kunt nooit te vroeg beginnen

Er zijn maar weinig mensen die na het doorlopen van hun middelbare school kiezen voor een opleiding in de technische hoek. Er zijn vooral heel erg weinig meisjes die deze richting op gaan. Dat komt vooral omdat de technische vakken op school heel abstract zijn en maar weinig tonen van hoe leuk en nuttig wis-, natuur- of scheikunde kunnen zijn.

tu-delft-overview

TU Delft

Omdat we toch mensen met technische kennis nodig hebben, wordt vanaf 2014 een nieuw project gestart om kinderen warm te maken voor de techniek. Het Museon, het Natuurhistorisch Museum, Science Centre en Museum Boerhaave gaan een samenwerking aan om basisschoolleerlingen workshops te geven waarin ze zelf kunnen ervaren hoe interessant techniek is.

De school mag in het Techniekmenu kiezen voor een specifiek onderwerp. Omdat het project nog in de kinderschoenen staat, kunnen scholen nu alleen nog kiezen uit de thema’s ‘duurzaamheid/energie’ en ‘bioscience’. Elk van de instellingen gaat met de leerlingen aan de slag om het thema van een andere kant te laten zien, waarbij de kinderen vooral bezig zullen zijn met de praktijk.

Naast de kennis van de leerlingen wordt ook gepoogd om de leerkrachten nog iets over techniek bij te brengen, omdat dat een onderwerp is waar de meeste basisscholen maar weinig verstand van hebben. Als de leraren er meer over weten, kunnen zij ook meer en met meer enthousiasme vertellen in de klas. Zo worden de technieklessen in de klas ook weer interessanter voor de leerlingen en kiezen zij misschien voor een opleiding in de technische hoek.