4 tips voor de mooiste fotokunst

Dat fotografie een belangrijke kunstvorm is staat buiten kijf. Maar kun je zelf met je camera ook iets moois creëren voor aan de muur? Fotografie is een onderwerp wat vaak onderbelicht blijft maar wel degelijk de hedendaagse kunst beïnvloed. Bekende Nederlandse kunstfotografen zijn bijvoorbeeld Anton Corbijn en Erwin Olaf. Zo vormde Corbijn tien jaar geleden een portret van Nelson Mandela waarvan uiteindelijk 80 bijzondere kunstdrukken zijn gemaakt. De opbrengsten van deze ‘Mandela Landscape’ kwamen ten goede aan een onafhankelijk platform van Afrikaans talent, ZAM Magazine. Verder richtte Olaf zich vanaf het begin van zijn carrière op kunstfotografie. Zo heeft hij diverse internationale onderscheidingen mogen ontvangen en zijn wereldsteden zoals Parijs, Milaan, Moskou, Toronto, Amsterdam, New York, Sydney en Shenzhen bekend met zijn tentoonstellingen.

Om als ‘amateurfotograaf’ in de voetsporen te kunnen treden van deze Nederlandse kunstfotografen, zullen een aantal basiselementen eigen moeten zijn. Daarom hebben wij een viertal fotografie tips opgesteld, die je kunnen helpen bij de mooiste fotodecoratie.

fotografie-tips-pic

Fotografie

Zonder de juiste camera is er geen fotokunst. Weg met standaard automatische standen, en ga op zoek naar nieuwe manieren. Het is belangrijk dat deze ‘nieuwe’ standen wel op de juiste manier worden gebruikt zodat het maximale resultaat kan worden behaald. Veelal zijn er een viertal verschillende standen te herkennen:

  • M-stand: hieronder verstaan we handmatig fotograferen. Je zult dan zelf de sluitertijd moeten instellen, maar dat betekent wel dat je zelf de volledige controle hebt over de te maken foto. 
  • AV/A: oftwel, een diafragma voorkeuze programma. De camera bepaald zelf de sluitertijd, maar zelf kun je de diafragma bepalen. Deze stand is raadzaam wanneer het niet noodzakelijk is dat je zelf de sluitertijd hoeft te bepalen.
  • Tv/S: een sluitertijd voorkeuze programma. Hier is het omgekeerde van de AV/A; zelf sluitertijd bepalen, diafragma staat vast. Verder heb je geen invloed op de scherptediepte van de foto. Dat betekent dat je de afstand tussen de dichtstbijzijnde en verste punten (wel of niet) scherp worden afgebeeld.
  • Pretstanden: met name geschikt voor amateurfotografie. Het meeste wordt voor je gedaan door de camera, waardoor je alleen nog maar op het knopje hoeft te drukken. Resultaat technisch is dit niet het beste, maar gemakkelijk is het wel.

infographic-shooting-in-low-lightKwaliteits plaat

De plaat die wordt gebruik voor de aluminium fotografie, ook wel dibond genoemd, vormt de basis voor een succesvol beeld.
Op dibond kun je uit twee type aluminiumplaten kiezen, namelijk de geborstelde en witte aluminiumplaat. Bij de geborstelde krijg je een ruw en levendig effect en bij de witte variant kies je bewust voor en helder en natuurlijk effect.
Wanneer je gebruik maakt van een zes-kleurenproces komen de kleuren van de foto beter tot zijn recht op de plaat. Dit versterkt ook de afdrukkwaliteit van de foto.Daarbij is het belangrijk om een waterwerende coating voor over de inkt te gebruiken. In dit geval kun je de plaat gemakkelijk met een vochtige doek schoonmaken zonder dat er vlekken op komen.

Frame

Zoals we eerder al aangeven is het gebruik van een houten frame in combinatie met een katoenen doek gewenst. Echter zijn de details van datzelfde houten frame wel van belang. Zo is het mogelijk om zelf de frame diktes te bepalen. Meestal heb je een tweetal mogelijkheden, twee of vier centimeter. Het frame van twee centimeter is veel gangbaarder en zorgt er voor dat het frame strakker tegen de muur aan zit. Indien je voor vier centimeter kiest maak je van het doek een robuuste wanddecoratie dat meer als blikvanger geldt. Het gevolg is dat het meer geïnterpreteerd kan worden als kunst en daarmee krijg je meer een hoogwaardige uitstraling.

Collage

De uiteindelijke mogelijkheden met een fotoplaat zijn eindeloos. Maak van één plaat een complete fotocollage van uw geliefde of kies voor portretdruk. Gezien de afmetingen (max. 100 cm bij 100 cm) is het mogelijk om collages te maken met wel twintig verschillende impressies. Van portretten tot natuurfoto’s tot actiefoto’s, je kunt ten alle tijden je eigen beleving creëren. Het is zelfs mogelijk om een collage over meerdere platen te laten afdrukken waardoor je het levensgroot terug kunt laten komen. Er zijn dus geen grenzen in je fotografie.

infographic-manual-photography