Floris Kaayk wint Volkskrant Beeldende Kunst Prijs

Floris Kaayk heeft gisteren de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs gewonnen. De videoserie “Human Birdwings” is een kunstwerk in de breedste zin van het woord. Kaayk heeft een reeks filmpjes op youtube gezet, waar op te zien is hoe Jarno Smeets vleugels heeft gemaakt om zelf mee te kunnen vliegen. Dat klinkt haast onmogelijk, toch? Helaas is dat inderdaad ook zo. Kaayk maakt namelijk gebruik van videoanimatie, waardoor het net lijkt of Jarno daadwerkelijk kan vliegen met zijn speciale vleugels.

Kijk naar het filmpje hieronder om de uiteindelijke ‘vlucht’ te zien:

floris-kaaykHoewel het de eerste keer is dat een ‘mockumentary’ de prijs heeft gewonnen, is het voor Kaayk absoluut niet de eerste keer in dit genre. Hij heeft al meerdere malen filmpjes gemaakt, die zich op de grens van geloofwaardigheid bevinden. Een voorbeeld van een van zijn eerdere werken is “Metalosis Maligna”. Deze  ‘documentaire’ laat zien hoe deze fictieve ziekte het lichaam van mensen met medische implantaten transformeerde naar een metalen skelet.

Het werk van Floris Kaayk laat zien dat kunst en technologie heel erg goed samengaan en dat er waarschijnlijk nog veel meer nieuwe combinaties van kunst en techniek mogelijk zijn die nog ontdekt moeten worden.