De kunst van het bedrog

The_Crevasse_006

Gevonden op: metanamorph.com

Je hebt vast wel eens ooit een optische illusie gezien, maar sommige straatkunstenaars gaan wel heel erg ver in het bedriegen van je ogen. Deze vorm van schilderkunst wordt trompe-l’oeil  (zie afbeelding hiernaast) genoemd. De Franse term trompe-l’oeil betekent letterlijk “bedrieg het oog”, wat het een passende benaming maakt voor deze kunstzinnige misleiding.

John Pugh is een kunstenaar die platte muren probeert om te toveren tot een driedimensionale beleving. Als je op de juiste plek voor de muurschildering staat, lijkt het net of je een ruimte inkijkt. Op de foto hieronder kun je zien hoe hij je met zijn werk op het verkeerde been probeert te zetten.

Star-Reacher

Ook op straat worden door kunstenaars verschillende optische illusies gemaakt. Een van de kunstenaars die van dit soort werken maakt, is Edgar Müller. Bij deze straatschilderingen is het, nog meer dan bij een muurschildering, van belang om op de juiste plek te staan. Om die reden wordt deze plek voor toeschouwers dan ook meestal aangegeven bij dit soort kunstwerken. Het leuke van deze illusies op straat is dat je er zelf nog iets extra’s aan toe kunt voegen door op het kunstwerk te gaan staan, zitten of liggen.