Schoenen zorgen voor een impuls in de kunstwereld

Hoewel het misschien niet het eerste is waar je aan denkt, zijn schoenen en kunst toch heel goed met elkaar te combineren. Dit blijkt uit een reeks schoenen die kunstenaar Sebastián Errazuriz heeft ontworpen. Hij maakte twaalf paar schoenen voor zijn twaalf exen. Bij elke pump hoort een anekdote over of een beschrijving van de betreffende dame, de ene beschrijving wat aardiger dan de ander.

S.H.O.E.S. in de Kunsthal

Errazuriz is niet de enige kunstenaar die zich bezighoudt met het ontwerpen van schoenen. In de Kunsthal Rotterdam was eerder dit jaar een tentoonstelling te zien over het design van de damesschoen van 1900 tot nu. De tentoonstelling S.H.O.E.S., Sexy Heels or Easy Sandals, toont zo’n 450 schoenen van bekende ontwerpers en aanstormend talent. De schoenen worden neergezet als echte kunstwerken. De tentoonstelling is dus niet alleen geschikt voor mensen die van design en kunst houden, maar ook voor mensen die dol zijn op schoenen. Deze op het oog uiteenlopende hobby’s komen hier dus samen.

shoes-kunsthal

S.H.O.E.S. in de kunsthal van Rotterdam

Shoe Design Challenge

Tegenwoordig zien we steeds vaker dat kunst wordt vertaald naar mode. Niet alleen uit de tentoonstelling S.H.O.E.S. en de door Errazuriz ontworpen schoenen, maar ook in bijvoorbeeld wedstrijden. Zo vond er eerder, in samenwerking met Invito, de Shoe Design Challenge plaats. Ook door schoenenmerk Clarks werd een wedstrijd uitgeschreven, de Shoe Design Award. Ontwerpers van de Dutch Shoe Academy werden uitgedaagd om vier verschillende schoenen te ontwerpen.

shoe-design-challenge-voorbeelden

Shoe Design Challenge

shoe-design-award

Kunst laat zich zien in het ‘normale’ straatbeeld

Schoenen en kunst zijn dus twee werelden die steeds dichter bij elkaar komen. Niet alleen wordt in de kunst gebruik gemaakt van schoenen, maar ook andersom is dat het geval. In schoenen die je tegenwoordig in de winkel koopt is soms ook kunst te herkennen. Zo zijn beroemde schilderijen verwerkt in deze pumps. Ben je dus dol op kunst en op pumps, dan kun je hieraan je hart ophalen.

pumps-pop-art

Pop-Art-pumps-voorbeelden

maken-van-pop-art-pumps