Musea in Nederland

In Nederland zijn veel museums te vinden. Veel plaatsen in Nederland zijn wel bekend met een museum. Als je een echte museumliefhebber bent dan ga je stad en land af om alle museums te bezoeken. Je zou naar Assen kunnen gaan, daar kom je het draaiorgelmuseum tegen, maar je ziet daar ook het Drents museum en het Stoottroepen Museum. Als je naar Eelde gaat dan kom je daar het Museum de Buitenplaats tegen, net als het Internationaal Klompenmuseum Eelde en het Museum Vosbergen.

musea-nederland-rembrandt

Je kunt  gebruik maken van een museumjaarkaart. Deze kaart geeft je verschillende mogelijkheden om goedkoper uitstapjes te kunnen maken. De enige pas in Nederland is de museumjaarkaart waarmee je gratis musea kunt bezoeken, er staan ongeveer 400 musea op deze lijst, ze zijn heel variërend en daarom is er voor ieder wat wils te vinden, van klassieke tot moderne musea. Er zijn als musea toch entree vragen ook kortingen mogelijk met deze pas.

Er zijn drie mogelijkheden om de museumjaarkaart te bestellen.

  • Online, binnen vijf dagen heb je de museumjaarkaart in huis, kijk dan eens op de website van Museumkaart.
  • Je kunt een inschrijfformulier downloaden en dan invullen en op de post doen;
  • Je kunt ook bij het museum een jaarkaart kopen, dit kan bij elk deelnemend museum.

 museumkaart-wallpaper-poster

De volgende musea zijn zeker de moeite waard om te gaan bekijken:

  1. Slot Zeist, als je even de tijd hebt kun je hier een kijkje gaan nemen. Het is een bijzondere erfenis van het rijke wonen en het leven in de Gouden Eeuw. Je kunt eens rondkijken in de vorstelijke vormgeving van het zeventiende-eeuwse interieur. Neem maar eens een kijkje op http://www.slotzeist.com/ voor meer informatie.
  2. De Pont, is het museum voor de hedendaagse kunst en je kunt hier op alle dagen terecht, behalve op de maandagen dan is het museum gesloten, kijk voor meer informatie op http://www.depont.nl/uw-bezoek/algemene-info/.
  3. Anatomisch Museum Utrecht, de grondlegger van de collectie in Utrecht is Jan Bleuland. In 1795 besluit de Academie van Utrecht Jan Bleuland voor te dragen tot onderwijzer in de anatomie. Bekijk dit museum eens en ontdek de bouw en de werking van het menselijk lichaam. Neem ook een kijkje op http://www.museum.nl/index.cfm/museum/anatomisch-museum-utrecht voor de mogelijkheden en bezienswaardigheden.
  4. Hermitage Amsterdam, dit is een museum waar veel te zien is, je kunt denken aan tentoonstellingen, maar je kunt ook de winkel bekijken of het studiecentrum bekijken. Dit kan allemaal via http://www.hermitage.nl/nl/ maar voor de echte beelden moet je naar het echte museum gaan, meer dan de moeite waard voor jong en oud.
  5. Drents Museum, dit museum bevindt zich zoals de naam al zegt in Drenthe. Je kunt hier verschillende verhalen lezen over het museum. Maar je kunt hier ook tentoonstellingen bekijken, deze zijn per seizoen wisselend, neem daarom een kijkje op http://www.drentsmuseum.nl/ om te zien welke tentoonstellingen er op dit moment worden gehouden.